Prava sezonskih radnika zaštićena Zakonom o radu

Bez autora
Jun 08 2015

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da Zakon o radu, kroz ugovor o radu na određeno vreme, prepoznaje sezonske poslove i štiti sezonske radnike. Ministarstvo je povodom saopštenja „Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika“ objavljenog juče na sajtu Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, podsetilo na to da se ugovor o radu na određeno vreme zaključuje za obavljanje poslova čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla, ili nastupanjem određenog događaja, što obuhvata i sezonske poslove. Takođe, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji prema Zakonu o radu može da traje najduže 120 radnih dana u kalendarskoj godini, mogu da se obavljaju poslovi koji su ograničenog trajanja, među kojima su i sezonski poslovi...

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da Zakon o radu, kroz ugovor o radu na određeno vreme, prepoznaje sezonske poslove i štiti sezonske radnike.

Ministarstvo je povodom saopštenja „Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika“ objavljenog juče na sajtu Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, podsetilo na to da se ugovor o radu na određeno vreme zaključuje za obavljanje poslova čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla, ili nastupanjem određenog događaja, što obuhvata i sezonske poslove.

Takođe, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji prema Zakonu o radu može da traje najduže 120 radnih dana u kalendarskoj godini, mogu da se obavljaju poslovi koji su ograničenog trajanja, među kojima su i sezonski poslovi.

Lica koja su angažovana po osnovu tih ugovora na različitim sezonskim poslovima imaju prava na zaradu, odnosno naknadu za rad, pravo na obavezno socijalno osiguranje, kao i pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad.

Ministarstvo je uputilo apel svima koji su angažovani na sezonskim poslovima bez ugovora o radu da poslodavce prijave Inspektoratu za rad kako bi ostvarili prava garantovana Zakonom o radu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik